Home » Witte wijn

Resultaat 1–12 van de 95 resultaten wordt getoond

Witte wijn

Witte wijn is er in vele verschillende soorten en op deze pagina vindt u witte wijn afkomstig uit verschillende gerenommeerde wijnstreken. In ons assortiment vindt u een weloverwogen selectie van mooie en bijzondere witte wijnen. Qualivin heeft onder andere heerlijke Portugese witte wijnen uit de wijnstreek Vinho Verde, bijvoorbeeld de Loureiro Alvarinho van Adega Ponte Da Barca. Daarnaast beschikken wij over uitzonderlijke witte wijn uit de Loire van onder andere Didier Daguneau, maar ook de meeste exclusieve witte Bourgognes, zoals de Montrachet Grand Cru van Etienne Sauzet.

Witte Bourgogne

Qualivin heeft een passie voor witte wijn uit de Bourgogne. Het team van Qualivin komt meerdere keren per jaar in de Bourgogne om wijnhuizen te bezoeken en wij blijven versteld staan van de geweldige kwaliteit wijn die hier gemaakt wordt. Dit is terug te zien in het assortiment. Een witte wijn uit de Bourgogne wordt in de meeste gevallen gemaakt van 100% Chardonnay druiven, maar er worden ook hele goede wijnen gemaakt van de Aligotédruif (Bourgogne Aligoté). De bekendste en meest gerenomeerde appelaties voor witte Bourgogne zijn: Puligny-Montrachet, Chassange-Montrachet, Saint-Aubin, Meursault en Corton-Charlemagne.

Chablis

In het noorden van de Bourgogne ligt Chablis. Dit bekende dorp, dat in de gelijknamige appelatie ligt, staat bekend om zijn fantastische witte wijnen. Door de specifieke kalkrijke ondergrond (Kimméridgien), bestaande uit fossielen van onder andere schelpdieren, en het koude klimaat krijgt Chablis zijn typische karakter. De wijnen in Chablis zijn onderverdeeld in vier verschillende niveau’s:

Grand Cru

De allerbeste wijngaarden in Chablis hebben de “Grand Cru” status gekregen. Chablis heeft er zeven namelijk: Les Clos, Les Preuses, Valmur, Vaudésir, Grenouilles, Blanchot en Bougros (al is er nog wel wat discussie over de Monopole Moutonne als 8ste Grand Cru). In Chablis wordt over het algemeen weinig gebruik gemaakt van houtrijping om het frisse karakter te behouden. Een uitzondering hierop zijn vaak de Grand Cru’s waar de meeste wijnmakers wel houtrijping gebruiken voor extra complexiteit en kracht. Dit zijn wijnen die over het algemeen een aantal jaar nodig hebben om op dronk te komen en in sommige gevallen tientallen jaren bewaard kunnen worden. In ons assortiment bieden wij twee geweldige Grand Cru’s van Domaine Jean Paul & Benoît Droin aan. Dit zijn de Grand Cru “Vaudésir” en de Grand Cru “Valmur”.

Premier Cru

De Premier Cru’s zijn een stuk talrijker in Chablis en dit zijn over het algemeen fantastische wijnen die net onder het niveau van de Grand Cru’s zitten. Voor al deze verschillende niveau’s geldt uiteraard dat dit niet alles zegt, omdat de wijnmaker en het jaartal ook veel invloed hebben op de kwaliteit van een wijn. Een Premier Cru van een fantastische maker kan in sommige gevallen beter zijn dan een Grand Cru van een mindere wijnmaker. In ons assortiment zijn meerdere Chablis Premier Cru’s te vinden van Domaine Jean Paul & Benoît Droin en Roland Lavantureux waaronder de “Vaillons” Premier Cru”, “Mont de Milieu” Premier Cru en “Vosgros” Premier Cru. Dit zijn prachtige wijnen die over het algemeen eerder op dronk zijn dan de Grand Cru’s maar ook een mooi bewaarpotentieel hebben.

Chablis en Petit Chablis

Naast de Premier Cru en Grand Cru zijn er nog Chablis en Petit Chablis. Dit zijn over het algemeen iets eenvoudigere wijnen, maar in de handen van de betere wijnmakers worden er prachtige wijnen gemaakt. Over het algemeen wordt er hierbij geen gebruik gemaakt van houtrijping en zijn dit mooie frisse en mineralige wijnen die perfect zijn als aperitief of om te combineren met visgerechten en uiteraard oesters! In ons assortiment is er Petit Chablis en Chablis te vinden van Roland Lavantureux en Domaine Jean Paul & Benoît Droin. Beide wijnhuizen staan bekend om hun geweldige kwaliteit Chablis.

Witte wijn uit de Rhône

Naast de witte wijn uit Vinho Verde en de Bourgogne bieden wij ook een aantal prachtige witte wijnen aan uit de Rhône. Denk hierbij aan de witte Chateauneuf-du-Pape van Château de Beaucastel, één van de beste wijnhuizen uit de Rhône. Dit is een complexe witte wijn die geweldig kan ouderen. Daarnaast hebben wij vanuit de noordelijke Rhône een prachtige Saint-Péray van de zeer getalenteerde wijnmaker Yves Cuilleron. Dit is een wijn gemaakt van 100% Marsanne druiven.