Home » Dessertwijn

Toont alle 5 resultaten

Dessertwijn

Een dessertwijn is dé perfece wijze om uw favoriete maaltijd mee af te sluiten. Dessertwijnen zijn er in veel verschillende stijlen. In ons assortiment treft u verschillende jaargangen van het zeer gerenomeerde wijnhuis Château Suduiraut aan. Dit wijnhuis is gespecialiseerd in het maken van Sauternes op topniveau. Beide dessertwijnen worden beter met een aantal jaren flesrijping en dit is daarbij exaxt de reden dat wij vooral oudere jaargangen aanbieden, zodat u er direct van kan genieten!

De wijze waarop Sauternes gemaakt wordt

De druiven die gebruikt worden voor Sauternes worden pas erg laat geoogst. Uiteraard gebeurt dit vaak in samenhang met de weersomstandigheden gedurende het oogstjaar, tussen september en oktober. Dit heeft een belangrijke reden, namelijk dat voor het maken van Sauternes Botrytis nodig is. Botrytis is een schimmel die zich nestelt op rijpe druiven en kleine gaatjes in de schil maakt. De druif verliest hierdoor een deel van het sap, maar wint hierdoor aan concentratie. Dit proces wordt ook wel edele rotting genoemd of ‘’pourriture noble’’ in het Frans. Deze manier van wijn maken vraagt veel geduld en is arbeidsintensief, omdat plukkers regelmatig de wijngaard in moeten om alleen de druiven te plukken die zijn aangetast door de edele rotting en voldoen aan de hoge kwaliteitseisen.

Bij Château Suduiraut wordt de dessert wijn gefermenteerd op eikenhouten vaten. Op deze vaten rijpt de wijn vervolgens verder gedurende 16 tot 20 maanden. Deze houtrijping draagt bij aan de complexiteit van de dessertwijn.

Toegestane druiven voor Sauternes

Om een dessert wijn “Sauternes” te mogen noemen zijn er zeer strenge eisen waaraan voldaan moet worden. Zo is er vastgesteld welke druiven er gebruikt moeten worden binnen de appelatie, namelijk Sauvignon Blanc, Muscadelle en Semillon.

Muscadelle wordt het minst gebruikt binnen de appelatie. Sémillon wordt het meest gebruikt voor Sauternes, mede doordat deze druif iets gevoeliger is voor Botrytis dan Sauvignon Blanc. Deze druif geeft tevens een mooie rijke en complexe smaak aan de wijn. Sauvignon Blanc wordt meestal toegevoegd voor de frisheid en om een goede balans in de wijn te krijgen. De Château Suduiraut 2007, die wij in ons assortiment hebben, is hier een typisch voorbeeld van en bestaat uit 95% Sémillon en 5% Sauvignon Blanc.

Het ideale moment voor Sauternes

Zoals de categorie dessertwijn al aangeeft is sauternes de ideale wijn voor bij het dessert. Een prachtige manier om een speciaal diner te eindigen. Deze wijn komt het beste tot zijn desserts met tropisch fruit zoals bijvoorbeeld ananas, maar is ook zeer goed te combineren met bijvoorbeeld cheesecake of crème brulée.