Home » Champagne - Mousserend

Toont alle 11 resultaten

Champagne & mousserende wijnen

Voor veel mensen is champagne hét ultieme symbool van luxe en feestelijke gelegenheden. Champagne moet worden gemaakt volgens de specifieke "methode tradiotionelle" en uit de champagnestreek komen, om zo genoemd te mogen worden. De kenmerkende bubbels van champagne ontstaan gedurende de tweede gisting welke in de fles plaatsvindt.

De druivensoorten in de Champagnestreek

De Champagnestreek is een van de meest prestigieuze wijnbouwgebieden ter wereld. Het gebied staat bekend om zijn mousserende wijnen van hoge kwaliteit. Het klimaat in de Champagne is koel en continentaal, en de grond is kalkhoudend en goed gedraineerd. Deze omstandigheden zijn ideaal voor het produceren van kwalitatief hoogstaande wijnen.

De meest verbouwde druiven in de Champagnestreek zijn Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Als men het heeft over een klassieke champagneblend dan wordt daarmee een champagne van deze 3 druiven bedoeld, die vaak in ongeveer gelijke delen terugkomen in de blend. Er zijn echter nog meer soorten druiven die toegestaan zijn om champagne van te maken, maar die minder bekendheid genieten. Dit zijn Pinot Blanc, Arbane, Petit Meslier en Pinot Gris (Fromenteau).

Blanc de Blancs, Blanc de Noir en Rosé Champagne

Als er Blanc de Blancs op het etiket van een fles champagne staat, betekent dit dat de champagne volledig gemaakt is van witte druivensoorten. In ons assortiment vindt u een aantal Blanc de Blancs champagnes die in dit geval gemaakt zijn van 100% Chardonnay. Zo kunt u de Blanc de Blancs Orpale van De Saint-Gall en de La Croix Maître-Anne van Bardiau terugvinden in ons assortiment.

Blanc de Noir staat voor een witte wijn gemaakt van rode of letterlijk vertaald zwarte druiven. Dit zijn vaak champagnes gemaakt van Pinot Noir en/of Pinot Meunier. Door alleen het sap van de rode druiven te gebruiken en schilcontact te vermijden krijg je een witte wijn. In ons assortiment kunt u o.a. van Bardiau een prachtige Blanc de Noirs vinden gemaakt van 100% Pinot Noir.

Rosé champagne kan op twee verschillende manieren gemaakt worden. De gebruikelijke methode voor het maken van rosé is om het sap kort met de schillen van de druif in contact te laten komen. In de champagnestreek mag er echter ook rosé champagne gemaakt worden door het toevoegen van rode wijn. In ons assortiment vindt u een prachtige rosé champagne gemaakt van 100% Pinot Noir van het champagnehuis Bardiau uit de Côte des Bar.

Dosage

De dosage van een champagne verwijst naar de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd na het dégorgement. Er wordt dan een “liqueur d´expedition” toegevoegd die bestaat uit een mix van wijn met suiker. Historisch gezien werd de dosage gebruikt als tegenhanger van de hoge zuren om zo een mooie balans in de champagne te krijgen. Vroeger werd champagne vooral in een zoete stijl gemaakt, maar tegenwoordig is het merendeel van de champagne brut (tot 12 gram suiker per liter champagne) of droger. Andere termen voor de dosage die vaak terugkomen zijn:

  • Brut Nature of Non Dosé: Gebotteld zonder dosage en maximaal 3 gram restsuiker per liter na fermentatie.
  • Extra Brut: 0 tot 6 gram suiker per liter.
  • Demi-Sec: 32 tot 50 gram suiker per liter.

Vintage Champagne

Champagne wordt meestal gemaakt van wijn uit verschillende jaartallen. Echter, er kan ook gekozen worden om champagne te maken van druiven uit één specifiek jaartal wat het een vintage champagne maakt. Vaak wordt dit gedaan in de betere oogstjaren, maar er zijn ook champagnehuizen die elk jaar een vintagechampagne maken.