Home » Chablis

Resultaat 1–12 van de 17 resultaten wordt getoond

Wat is Chablis?

Chablis is gelegen in het noordelijkste deel van de Bourgogne. Het is een dorp en tevens de naam van de appellatie waarin het draait om één druivenras, namelijk Chardonnay. Door het koele klimaat in Chablis hebben de wijnen een mooie frisheid. De ondergrond bestaat voornamelijk uit kalk, klei en fossielen. Dit type bodem wordt ook wel ‘’Kimmeridgien’’ genoemd. Het is een overblijfsel uit de tijd dat op de plek waar Chablis nu ligt een zee was. De ondergrond geeft, in combinatie met het klimaat, Chablis de eigenschappen waardoor het wereldwijd zo’n geliefde wijn is geworden: een combinatie van frisse aroma’s zoals groene appel en citrus, hoge zuren en uiteraard de mineraliteit.

Van Petit Chablis tot Grand Cru

De wijngaarden in Chablis zijn ingedeeld in een aantal verschillende niveau’s.

 • Petit Chablis
 • Chablis
 • Chablis Premier Cru
 • Chablis Grand Cru

Petit Chablis

De appellatie Petit Chablis bestaat pas sinds 1943 en is er als laatste bijgekomen. Petit Chablis bestaat uit ongeveer 700 hectare aan wijngaarden. Het grootste deel van deze wijngaarden zijn gelegen in het noordelijkste deel van de regio. Ten opzichte van de andere 3 appellaties is het grootste verschil misschien wel de ondergrond. Petit Chablis is voornamelijk gelegen op een ondergrond die Portlandien heet. Deze ondergrond is harder dan ‘’Kimmeridgien’’ en bevat minder fossielen. Dit zorgt voor iets minder mineraliteit en meer fruitigheid in de wijn.

Chablis

Het aantal hectare wijngaard dat valt onder de appelatie Chablis is ongeveer 3300. Het is dus een stuk groter in omvang dan Petit Chablis. Zoals eerder genoemd is de ondergrond en ligging in de regio het grootste verschil. Net als bij Petit Chablis wordt er bij Chablis niet vaak hout gebruikt om de wijn op te laten rijpen. Eén van de uitzonderingen hierop is de Clos du Château van Château de Fleys die te verkrijgen is in onze webshop. Net zoals Petit Chablis kenmerkt Chablis zich door zijn frisse karakter. Gezien het feit dat Chablis vaker op het bodemtype ‘’Kimmeridgien’’ aangeplant staat, heeft deze wijn over het algemeen net wat meer mineraliteit dan de Petit Chablis.
Petit Chablis en Chablis worden over het algemeen gerijpt op RVS-vaten. Het is een frisse stijl met hoog zuur en flink wat mineraliteit. Hierdoor zijn deze wijnen mooi in te zetten als aperitief, maar zeker ook goed te combineren met gerechten. Petit Chablis en Chablis wijnen kunnen het beste geserveerd worden tussen de 8 en 10 graden.

Chablis Premier Cru

Er is ongeveer 780 hectare aan Premier Cru wijngaarden in Chablis. Deze wijngaarden zijn aangewezen als Premier Cru vanwege hun goede ligging en ondergrond. Er zijn 40 verschillende “Climats” die als Premier Cru uitgebracht mogen worden. Een aantal van de bekendste zijn Vaillons, Mont de Milieu en Montée de Tonnerre. Waar de wijngaarden van Chablis en Petit Chablis vaak op het noorden liggen en daarmee minder zonuren krijgen, liggen de wijngaarden van een Chablis Premier Cru hoofdzakelijk richting het zuiden. Tevens worden er strenge eisen gesteld aan wijnen die als Chablis Premier Cru worden uitgebracht. Zo is er een maximale opbrengst per hectare wijngaard vastgesteld. Bovendien ligt het vereiste potentiële alcoholniveau voor Chablis Premier Cru 0,5%

hoger dan voor de wijnen uit de appellatie Chablis. Dit dwingt wijnmakers om hun druiven volledig rijp te oogsten wat ten goede komt aan de kwaliteit van de wijn. Een ander groot verschil ten opzichte van Petit Chablis en Chablis is dat Chablis Premier Cru vaak wel houtrijping heeft gehad. Een Chablis Premier Cru heeft vaak wat tijd nodig om op dronk te komen. Over het algemeen adviseren wij om een Chablis Premier Cru pas na 5 jaar te openen, maar het komt de wijn over het algemeen ten goede om nog iets langer te wachten.

Chablis Grand Cru

De totale oppervlakte van de appellatie Chablis Grand Cru bestaat uit net geen 100 hectare wijngaard. Dit is onderverdeeld in de onderstaande wijngaarden. Deze liggen naast elkaar op de heuvel aan de rand van het dorp Chablis en zijn allemaal op het zuiden gericht.

 • Les Clos (ongeveer 26 hectare)
 • Bougros (ongeveer 15 hectare)
 • Vaudésir (ongeveer 13 hectare)
 • Blanchot (ongeveer 12 hectare)
 • Preuses (ongeveer 11 hectare)
 • Valmur (ongeveer 10 hectare)
 • Grenouilles (ongeveer 8 hectare)

Dit is het beste wat Chablis te bieden heeft. Naast de perfecte expositie ten opzichte van de zon hebben deze wijngaarden ook de beste ondergrond. De Grand Cru wijnen rijpen over het algemeen allemaal op eikenhouten vaten, waarvan een gedeelte op nieuw eiken. Ze zijn gemaakt om lang te laten rijpen in de kelder. Een Grand Cru zal ongeveer 10 jaar nodig hebben om echt op dronk te komen. Qua stijl is dit totaal iets anders dan een Chablis of Petit Chablis. Dit komt onder andere door de houtrijping. Hierdoor heeft een Grand Cru minder frisheid en is het een complexere en vollere wijn die uiteraard zoals alle wijnen uit Chablis een kenmerkende mineraliteit heeft.

In onze webshop is er een ruime keuze voor wijn uit Chablis. Van Petit Chablis tot aan Chablis Grand Cru en van verschillende makers.