Wij drinken zelf graag een wijn uit de Bourgogne en dit is ook terug te zien in ons assortiment. Maar welke gerechten passen het best bij een rode Bourgogne? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de rode Bourgogne wijnen en geven we tips voor de beste wijn-spijs combinaties. In een vorig artikel hebben we dit ook gedaan voor witte Bourgogne wijnen.
Waar drink je een rode Bourgogne wijn bij? De beste gerechten om te combineren met rode Bourgogne wijnen
Uiteraard zijn er veel verschillende rode Bourgogne wijnen en zal het daarmee te kort door de bocht zijn om gerechten te noemen die bij alle rode Bourgognes passen. Daarom verdelen we het in dit artikel onder in verschillende categorieën. Er zal hierbij een onderverdeling gemaakt worden op basis van niveau van de wijnen, omdat dit over het algemeen ook iets zegt over de complexiteit van de wijn en bijvoorbeeld de mate van houtgebruik.
- Regionaal (Bourgogne Rouge of Bourgogne Côte d’Or)
- Village (bijvoorbeeld Volnay en Santenay)
- Premier Cru en Grand Cru
Wat is een Bourgogne Rouge of rode Bourgogne Côte d’Or?
Bourgogne Rouge of Bourgogne Côte d’Or wijnen worden gemaakt van de Pinot Noir-druif, waarvan de naam teruggaat tot 1375 en die de basis vormt voor alle regionale rode wijnen uit de Bourgogne. De Pinot Noir druif is delicaat, zeer gewaardeerd en vereist zorgvuldige verzorging tijdens het groeiseizoen. De appellatie Bourgogne Rouge dateert uit 1937 en strekt zich uit over 299 gemeenten in de wijnstreek Bourgogne. Dit zijn over het algemeen de instapwijnen van een wijnhuis, maar bij de betere makers kunnen deze al van een erg hoog niveau zijn. Deze wijnen rijpen over het algemeen niet op nieuw eiken en de rijping in de kelder zal tevens minder lang zijn dan, bijvoorbeeld bij een Bourgogne Village wijn (zoals een Volnay). Een Bourgogne Rouge of Bourgogne Côte d’Or is er over het algemeen gemaakt om jong gedronken te worden.
Welke gerechten passen het best bij een Bourgogne Rouge of Bourgogne Côte d’Or?
Deze rode Bourgogne wijnen, gemaakt van Pinot Noir druiven, zijn mooi te combineren met zalm, maar dan wel gebakken of van de bbq. Ook kabeljauw omwikkeld met prosciutto gaat mooi samen met een Bourgogne Rouge en/of rode Bourgogne Côte d’Or. Een klassieke combinatie die niet mag ontbreken is uiteraard die met boeuf bourguignon. Dit gerecht wordt gestoofd in rode wijn (van oorsprong uiteraard een rode Bourgogne) en past daardoor geweldig bij een mooi glas.
Een plankje charcuterie gaat ook geweldig samen met Pinot Noir. Gegrilde lamskoteletten met lentegroenten vormen ook een prachtige combinatie. Tot slot is risotto met paddenstoelen een aanrader om te combineren met een Bourgogne Rouge of Bourgogne Côte d´Or. De Bourgogne Epineuil van Gruhier is een mooi voorbeeld van een wijn die te combineren is met bovenstaande gerechten, maar ook de Bourgogne Pinot Noir van Lamarche en de Bourgogne Rouge van Domaine Robert Groffier Père & Fils zijn hele mooie opties.
- Zalm (gebakken/BBQ)
- Kabeljauw in Prosciutto
- Boeuf bourguignon
- Charcuterie
- Gegrilde lamskoteletten met lentegroenten
- Risotto met paddestoelen
Wat is een rode Bourgogne Village? (Bijvoorbeeld Volnay of Santenay)
Deze rode Bourgogne wijnen, gemaakt van Pinor Noir druiven, zijn over het algemeen van een iets hoger niveau dan de Bourgogne Rouge of Bourgogne Côte d’Or en komen uit specfieke dorpen of gemeente binnen de Bourogne regio, zoals Volnay, Santenay of Gevrey-Chambertin. Elke dorp of gemeente heeft zijn eigen unieke smaak, die terug te voeren is op het terroir. Deze “Village” wijnen zijn vaak iets duurder dan de regionale Bourgognes en kunnen een grotere complexiteit onthullen. Echter, de maker van de wijnen is hierbij ook belangrijk, omdat er erg veel kwaliteitsverschil is. We gaan voor dit artikel dan ook vooral uit van ons eigen assortiment. De rode Bourgogne Village wijnen kunnen over het algemeen net wat langer rijpen en de gerechten die hierbij passen zijn daarbij ook weer anders.
Welke gerechten passen het best bij een rode Bourgogne Village?
Eend combineert bijvoorbeeld geweldig met deze wijnen. Dit kan bijvoorbeeld gerookte eend met erwten, sla en pancetta zijn maar ook magret de canard. Kip kan ook een goede combinatie zijn, al moet er uitgekeken worden voor te lichte gerechten, omdat de wijn dan te overheersend is. Bressekip heeft wat steviger vlees waardoor het vaak een goede match is. Kalfsvlees is ook erg geschikt als partner voor, bijvoorbeeld een rode Santenay. Denk hierbij aan kalfszwezerik, maar ook het traditionele Franse gerecht blanquette de veau past er perfect bij. Verschillende soorten paté van, bijvoorbeeld eend of varkensvlees zijn ook een goede optie. Op het gebied van vis kan een gegrilde tonijnsteak een prachtige combinatie zijn. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Santenay Clos des Hâtes van Hubert Lamy en de Santenay Les Champs Claude Vieilles Vignes van Marc Colin.
- Eend (magret de canard of gerookte eend)
- Bressekip
- Kalfszwezerik
- Blanquette de veau
- Paté
- Gegrilde tonijnsteak
Wat is een rode Bourgogne Premier Cru of Grand Cru?
Dit is de absolute top op het gebied van rode Bourgogne wijnen. Afhankelijk van de makers kunnen deze behoren tot de beste rode wijnen ter wereld. Zoals eerder genoemd is, staat Domaine de la Romanée Conti voor een geweldig voorbeeld van wat voor niveau er behaald kan worden in de Bourgogne. Daarnaast zijn er uiteraard ook genoeg andere wijnmakers in de Bourgogne die wijnen van wereldklasse maken in dit uitzonderlijke gebied.
De Bourgogne Premier Cru wijngaarden bevinden zich op de een na beste appellaties binnen de Bourgogne en leveren jaar na jaar rode wijnen van zeer hoge kwaliteit. Het gaat om kleine percelen binnen een appellatie. Deze rode wijnen zijn vaak complexer en verfijnder dan “Village” wijnen en weerspiegelen het unieke terroir waarop de druiven zijn aangeplant.
De Bourgogne Grand Cru wijnen worden geroemd om hun ongeëvenaarde diepte, complexiteit en bewaarpotentieel. Wanneer je een rode Bourgogne Grand Cru wijn tegenkomt, heb je te maken met een wijn uit een van de beste wijngaarden van de regio. Slechts 33 productiegebieden mogen zich Grand Cru-wijngaard noemen, en samen zijn zij goed voor slechts 1 à 2% van de jaarlijkse wijnproductie in de regio. Ze zijn zeldzaam en vaak erg gewild. Voorbeelden van rode Bourgogne Grand Cru wijngaarden zijn: Chambertin, Clos de la Roche, Clos de Vougeot, Echézeaux en Romanée Conti.
Welke gerechten passen het best bij een rode Bourgogne Premier Cru of Grand Cru? De ultieme rode Bourgogne wijn-spijs combinaties
De Premier Cru en Grand Cru rode Bourgogne wijnen verdienen door hun staat van dienst de mooiste gerechten om mee gecombineerd te worden. Daarentegen kunnen de gerechten die aangeraden worden bij de Bourgogne Village wijn ook zeker met Premier en/of Grand Cru wijnen gecombineerd worden. Ter aanvulling zullen er nog een aantal nieuwe combinaties genoemd worden:
Coq au vin is een klassieke combinatie. Varkensvlees met een vulling van jeneverbes, tijm, korianderzaad en geraspte citroenschil is ook een aanrader voor bij deze prachtige wijnen. Een gerecht van kalfsvlees in combinatie met paddenstoelen gaat ook mooi samen.
Rode Bourgogn Premier en Grand Cru e wijnen hebben over het algemeen jaren nodig voordat ze op dronk zijn. Bij een Premier Cru zal dit al snel 5 jaar zijn en bij een Grand Cru kan dit makkelijk 10 jaar zijn. Door deze rijping kunnen er aroma’s van paddenstoelen en/of bosgrond ontstaan in de wijn. Dit zijn typische aroma’s die zich ontwikkelen bij oudere Pinot Noir wijnen. Hierdoor matchen deze wijnen goed met gevogelte met wildsmaak, zoals patrijs of kwartel, gans of fazant. Binnen ons assortiment hebben wij een aantal mooie opties onder de rode Bourgogne Premier Cru wijnen, zoals de Nuits-Saint-Georges Premier Cru “Les Chaignots” en de Nuits-Saint-Georges Premier Cru “Les Roncières” van Domaine Robert Chevillon. Onder de rode Bourgogne Grand Cru wijnen kunt u geweldige wijnen vinden binnen ons assortiment, waaronder de Clos de la Roche Grand Cru Cuvée Vieilles Vignes van Domaine Ponsot en de Clos Vougeot Grand Cru van Château de la Tour
- Coq au vin
- Varkensvlees met een vulling van jeneverbes, tijm, korianderzaad en geraspte citroenschil
- Kalfsvlees met paddenstoelen
- Gerechten met patrijs, kwartel, gans of fazant
- Eerder genoemde gerechten bij de village wijnen combineren ook mooi met deze wijnen.
Welke rode Bourgogne wijn schenk ik bij mijn gerecht?
Uiteraard zijn er nog een hoop andere ingrediënten en gerechten die geweldig combineren met rode wijn uit de Bourgogne. Het is altijd leuk om nieuwe combinaties te proberen en zelf te experimenteren met wijn-spijscombinaties. Mocht u naar aanleiding van deze blog vragen hebben dan kunt u ons altijd benaderen en helpen we u graag verder.