Waar moet je op letten bij een Sauvignon Blanc-wijn?
De Sauvignon Blanc druif staat bekend om zijn frisse karakter en is heerlijk om te drinken op het terras op een zomerse dag, maar wist je dat Sauvignon Blanc ook mooi te combineren is met verschillende gerechten? In deze blog gaan we hier dieper op in en geven wij een aantal tips voor gerechten en ingrediënten die mooi te combineren zijn bij een Sauvignon Blanc.
Hoe smaakt Sauvignon Blanc?
Sauvignon Blanc staat bekend om zijn frisse en aromatische karakter. Hier zijn enkele kenmerken die je kunt verwachten:
- Fruitige aroma’s: Je zult vaak tonen van citrusvruchten zoals limoen en grapefruit proeven, evenals groene appel en passievrucht
- Groene tonen: Veel Sauvignon Blanc wijnen hebben ook een ‘groen randje’, met aroma’s van gras, asperges of groene paprika
- Hoge zuurgraad: Deze wijn heeft meestal een hoge zuurgraad, wat zorgt voor een verfrissend en knapperig mondgevoel
- Droog: Sauvignon Blanc is meestal een droge witte wijn, wat betekent dat hij weinig restsuiker bevat
Afhankelijk van de regio waar de druif wordt verbouwd, kunnen de smaken variëren. Bijvoorbeeld Sancerre, Sauvignon Blanc uit de Loire in Frankrijk, is vaak licht en elegant. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland zijn vaak intenser en sappiger.
Wat zijn de bekendste gebieden wijngebieden voor Sauvignon Blanc?
Sauvignon Blanc staat over de hele wereld aangeplant en enkele van de meest bekende gebieden voor Sauvignon Blanc zijn Marlborough (Nieuw-Zeeland) en de Loire in Frankrijk (Pouilly-Fumé, Sancerre en Tourraine). In Bordeaux wordt ook hele mooi wijn gemaakt met Sauvignon Blanc, maar die worden meestal geblend met Sémillon en krijgen houtrijping, waardoor hier weer net iets andere gerechten bij horen dan bij een wijn die gemaakt is van 100% Sauvignon Blanc.
Hoe drink je een Sauvignon Blanc wijn?
Sauvignon Blanc wordt het best gekoeld geserveerd, meestal tussen de 8-12°C. Hier zijn enkele tips voor het drinken van deze wijn:
- Koelen: Zorg ervoor dat de wijn goed gekoeld is voordat je hem serveert. Dit helpt de frisse en fruitige aroma’s naar voren te brengen
- Glaswerk: Gebruik een tulpvormig wijnglas om de aroma’s te concentreren en de smaak te verbeteren
- Beluchting: Laat de wijn even ademen nadat je hem hebt ingeschonken. Dit kan de smaken en aroma’s verder ontwikkelen
Welke gerechten passen het beste bij Sauvignon Blanc?
Sauvignon Blanc is veelzijdig en past goed bij verschillende gerechten. Hier zijn enkele aanbevelingen:
Welke kazen passen goed bij Sauvignon Blanc?
Vaak gaan wijnen goed samen met gerechten uit dezelfde streek. Dit geldt zeker ook voor Sancerre met bijvoorbeeld Crottins de Chavignol. Dit is een kaas die gemaakt wordt van rauwe geitenmelk uit de omgeving van Sancerre en de perfecte combinatie vormt. De combinatie van Sauvignon Blanc en geitenkaas is een klassieke pairing die de smaken van beide versterkt. Een aantal mooie Sancerre wijnen binnen ons assortiment zijn de Sancerre Le Tournebride van Vincent Gaudry en de Sancerre Les Boucauds van Claude Riffault.
Andere voorbeelden van kazen die mooi combineren met Sauvignon Blanc zijn Mozzarella, Ricotta, Feta, Manchego, Camembert en Chaource.
Welke salades gaan het beste samen met Sauvignon Blanc?
Vooral salades met geitenkaas, asperges of groene kruiden passen goed bij de kruidige tonen van de Sauvignon Blanc. Daarnaast bevat Sauvignon Blanc vaak groene aroma’s, waardoor het goed combineert frisse salades, geroosterde of gegrilde groenten, maar ook bijvoorbeeld gevulde portobello’s. Groenten zoals paprika, courgette en aubergine werken goed met de frisse en fruitige smaken van Sauvignon Blanc. De frisse zuren van Sauvignon blanc passen ook goed bij tomaten. Tomaten beschikken over scherpe zuren waardoor het vaak lastig combineert met andere wijnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een salade van tomaten, olijven, feta, komkommer en ui met een mooie Sauvignon blanc uit de Loire. De klassieke Caeser salade is ook een goede combi met Sauvignon Blanc. Een mooie Sauvignon Blanc uit de Loire combineert ook erg goed met verse groene asperges, belangrijk is om er niet teveel boter bij te doen.
Welke andere gerechten en ingrediënten gaan mooi samen met Sauvignon Blanc?
Sauvignon Blanc gaat doorgaans erg goed samen met schaal- en schelpdieren: Denk aan oesters, garnalen en krab. De frisse zuurgraad van de wijn complimenteert de ziltige smaken van zeevruchten. Ook gaat Sauvignon Blanc regelmatig goed samen met een goed stuk vis. De ziltigheid van visgerechten balanceert de zuurgraad van een glas Sauvignon Blanc. Bovendien past de delicate textuur van vis perfect bij de lichte en frisse eigenschappen van deze witte wijn. Geroosterde zeebaars met trostomaten gaat goed samen met een Sauvignon uit de Loire, zoals bijvoorbeeld een Sancerre. Een Pouilly-Fumé of Sancerre kan ook mooi gecombineerd worden met op de huid gebakken snoekbaarsfilet met citrusvruchten.
Een Sauvignon Blanc gaat ook goed samen met pittige en kruidige gerechten, zoals Thaise of Vietnamese gerechten. Deze wijn-spijscombinatie gaat goed samen door de hoge zuurgraad en fruitige tonen van de wijn.
Complexere Sauvignon Blancs van gerenomeerde wijnmakers zoals Didier Dagueneau of bijvoorbeeld de “A mi Chemin” van Vincent Gaudry kunnen mede door de manier van wijnmaken wat stevigere gerechten hebben. Denk hierbij aan geroosterde ham, maar ook andere gerechten met varkensvlees combineren hier mooi bij.
Omdat het misschien nog leuker is om zelf aan de slag te gaan met het ontdekken van mooie wijn-spijscombinaties geven we hier nog een aantal ingrediënten die het goed doen in combinatie met Sauvignon Blanc: dille, kappertjes, asperges, zeevruchten, tomaten, pesto, geitenkaas.
Welke gerechten passen bij witte Bordeaux?
Zoals eerder genoemd worden in Bordeaux prachtige witte wijnen gemaakt waar onder andere Sauvignon Blanc in zit. De andere druif die bijna altijd gebruikt wordt voor witte Bordeaux is Sémillon, waarbij er soms aangevuld wordt met Muscadelle of Pinot Gris. De betere witte Bordeauxs rijpen op hout. Door de bovenstaande factoren zijn de gerechten die bij deze wijnen passen soms net wat anders dan die bij een Sancerre, Pouilly-Fumé of bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit Marlborough. Hier een aantal voorbeelden van deze gerechten:
- Thais of Vietnamese gerechten met ingrediënten als koriander, loas en citroengras gaat mooi samen bij een blend van Sauvignon Blanc en Sémillon. Er moet echter wel uitgekeken worden met rode peper, omdat dit teveel kan overheersen.
- Vis, schaal- en schelpdieren combineren ook goed met witte Bordeaux. Zeker als de wijnen houtrijping hebben gehad. Denk hierbij onder andere aan de eerder genoemde Coquilles-St-Jacques, maar ook bijvoorbeeld kreeft of witvis in een saus van boter, kappertjes en citroen.
- Gebraden kip met een romige dragonsaus of aardappelsalade met dragon zijn andere gerechten die mooi samengaan.
Een wijn binnen ons assortiment, welke als goed voorbeeld fungeert voor deze wijn-spijscombinaties, is de Blanc de Chasse Spleen van Château Chasse-Spleen.
Voor meer advies over wijn en spijscombinaties kunt u altijd contact met ons opnemen. We helpen u graag verder!