Omdat er heel veel verschillende rode wijnsoorten zijn, gaan we er graag dieper op in. Elke rode wijn past weer bij een andere gelegenheid en/of andere gerechten. Om ervoor te zorgen dat je de beste keuze kan maken bij iedere gelegenheid of de perfecte wijn-spijscombinatie kan maken met rode wijn, zullen we hieronder de belangrijkste soorten rode wijn, rode wijn druiven en bijpassende gerechten benoemen.

De belangrijkste soorten rode wijn en hun perfecte gerechten

Om te beginnen zullen we eerst de bekendste wijnregio’s benoemen met de meest voorkomende druivensoorten voor rode wijn.

Pinot Noir: De subtiele rode wijn met de oorsprong in de Bourgogne

Misschien wel de bekendste druivensoort is Pinot Noir of zoals de druif in Duitsland genoemd wordt “Spätburgunder”. Deze druif is vooral bekend uit de Bourgogne, maar ook in Duitsland en Amerika (Oregon) worden er prachtige wijnen gemaakt.  Deze druif doet het goed in wat koelere klimaten en geeft over het algemeen wat subtielere rode wijnen. 

Een jonge Pinot Noir zal aroma’s hebben van rood fruit (kersen, frambozen), met wat jaren rijping kunnen aroma’s zoals paddenstoel en bosgrond ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is de Bourgogne Epineuil van Gruhier of de Irancy van Dauvissat. Deze wijnen zijn mooi te combineren met kalfsvlees, gevogelte, carpaccio of lichte pastagerechten met bijvoorbeeld truffel. 

Pinot Noir gaat ook mooi samen met steak tartaar of Boeuf Bourguignon. Pinot Noir is dus een uitstekende keuze als begeleider van een mooi gerecht, maar houd altijd rekening met de wat subtielere stijl.

Cabernet Sauvignon: Stevige rode wijn voor vleesgerechten

Een andere rode druif die zeer veel gebruikt wordt is de Cabernet Sauvignon. Deze druif komt veel voor in Bordeaux waar deze wijn vaak wordt gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld Merlot of Cabernet Franc. Daarnaast is de Cabernet Sauvignon druif ook veel terug te vinden in Napa Valley (Californië). Typische voorbeelden van deze Cabernet Sauvignon wijnen uit Californië zijn de Panamera Cabernet Sauvignon en de Jordan Cabernet Sauvignon.

Rode wijn die gemaakt wordt van Cabernet Sauvignon, of voor een groot gedeelte bestaat uit Cabernet Sauvignon, zijn over het algemeen stevige wijnen. In deze wijnen kan je aroma’s verwachten als donker fruit (bramen, cassis, zwarte kersen), maar ook kruidige aroma’s zoals kruidnagel of ceder. 

Deze wijnen zijn dus perfect om te schenken bij een hoofdgerecht zoals biefstuk, maar ook perfect te combineren met wildgerechten. Een ideale druivensoort om bijvoorbeeld met kerst bij het hoofdgerecht te serveren of tijdens het bbq-en bij een mooi stuk vlees te schenken. Het advies is om deze wijnen bijvoorbeeld niet voor een Pinot Noir te serveren, omdat deze over het algemeen krachtiger zijn en meer tannines hebben.

Gamay: Licht en sappig, perfect voor bij de borrel

Gamay is de druif van de Beaujolais. Deze stijl is over het algemeen licht, sappig en kenmerkt zich door aroma’s van aardbeien, framboos, viooltjes, granaatappels en in sommige Beaujolais primeur zelfs bananen. Kenmerkende wijnen uit dit gebied zijn de Côte de Brouilly en Brouilly van van Alex Foillard.

Dit is een perfecte wijn voor bij een borrel (licht gekoeld), maar ook mooi te combineren met coq au vin, tonijnsteak, gebraden kip met aardappeltjes of kip met champignonsaus.

Grenache (Garnacha): Kruidige wijn met aroma’s van rood en donker fruit

Grenache, of zoals de druif in Spanje heet, Garnacha staat veel aangeplant in het zuiden van Frankrijk. In de Provence wordt deze druif veel gebruikt voor rosé. In de Rhône wordt deze druif ook veel gebruikt. Hier komt die vaak terug in blends zoals bijvoorbeeld bij de Coudoulet de Beaucastel en de Chateauneuf-du-Pape van Beaucastel.

In Spanje is het zelfs de meest aangeplante blauwe druif. Hoewel de druif over het algemeen in blends gebruikt wordt, zoals bij de wereldberoemde López de Heredia Viña Tondonia Reserva Rioja, is de appellatie Priorat hierop een uitzondering. Hier vind je prachtige wijnen van 100% Garnacha. Wij hebben in het assortiment Spaanse wijn die volledig van Garnacha gemaakt is, bijvoorbeeld de Aural – Arpegio Garnacha. De druif kenmerkt zich door lage zuren, weinig tannines en een fruitig karakter met aroma’s van rood en donker fruit zoals framboos, aardbei, kers en bramen. Maar ook aroma’s van gedroogd fruit zoals dadels en vijgen komen veel voor in Garnacha. Aroma’s van specerijen zoals laurier en peper komen ook veel voor.

Grenache of Garnacha kan mooi gecombineerd worden met kruidige gerechten zoals bijvoorbeeld een milde curry, maar ook gerechten met geroosterd lamsvlees passen mooi. Een stoofschotel zal over het algemeen ook goed samengaan.

Merlot: Een veelzijdige wijn voor stoofschotels en meer

Merlot mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. Vaak wordt het de ideale druivensoort genoemd om rode wijn te leren kennen en waarderen. Deze druif is de meest aangeplante druif in Frankrijk en wordt veel gebruikt in Bordeaux en Toscane. Over het algemeen wordt de Merlot druif gebruikt in een blend met Cabernet Sauvignon, maar er worden ook prachtige wijnen gemaakt van 100% Merlot. Denk hierbij aan de wereldberoemde Petrus, maar ook de minder bekende, maar zeer goede wijnen als de Galatrona van Petrolo.

Merlot heeft van nature weinig zuren. Het bevat minder tannines dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon waar de druif vaak mee geblend wordt. De druiven zijn over het algemeen vroeg rijp en worden als eerste geplukt van alle blauwe druivenrassen. De kenmerkende aroma’s voor Merlot zijn braam, kers, cassis en pruimen, maar ook peper, leer en soms zelfs viooltjes.

Merlot komt dus vaak voor in een blend met bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon. In dat geval zijn de wijn-spijs adviezen grotendeels hetzelfde als de eerder genoemde Cabernet Sauvignon wijnen. Bij een wijn van 100% merlot is dit echter anders. Deze wijnen combineren mooi met stoofvlees, rund of lam. Kip of varkensvlees kan ook maar dan moet de saus wel wat steviger zijn zodat het gerecht niet wegvalt. Merlot leent zich ook uitstekend om zonder bijpassend gerecht van te genieten.

Sangiovese: Stevige Italiaanse rode wijn voor wild en rood vlees

Sangiovese is een Italiaanse druif die met name in Toscane aangeplant staat. Wijnen van deze druif zijn vaak stevig en daardoor perfect om te combineren met eten. De druif wordt gebruikt voor Italiaanse rode wijn als Chianti, Rosso di Montepulciano en uiteraard Brunello di Montalcino. Typerende wijnen voor deze druif zijn bijvoorbeeld de Brunello di Montalcino van Castel Giocondo (Frescobaldi) en de Testamatta van Bibi Graetz.

De druif bevat veel tannines en een hoge zuurgraad en staat bekend om zijn fruitige karakter. De aroma’s die je kan verwachten bij Sangiovese zijn kers, aardbei, vijg, tomaat maar ook tabak, chocolade en wat meer aardse smaken.

Sangiovese rijpt van nature pas laat en heeft daardoor over het algemeen een hoge zuurgraad en veel tannine. Mede door het stevige karakter van Sangiovese is het bij uitstek een wijn om iets bij te eten. Harde kazen zijn een goede match, maar ook wildgerechten of rood vlees, zoals steak Fiorentina. Gerechten op basis van tomaten combineren door de hoge zuurgraad over het algemeen erg goed.

Cabernet Franc: Frisse wijn met groene aroma’s, perfect voor gegrilde groenten

Cabernet Franc staat veel aangeplant in de Bordeaux. Het is de voorloper van Cabernet Sauvignon. In Bordeaux wordt Cabernet Franc vaak in kleine percentages toegevoegd aan een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot. Cabernet Franc heeft een hoge zuurgraad en heeft veel tannines. 

In de 17e eeuw is Cabernet Franc in de Loire aangeplant waar ze nu prachtige rode wijnen maken van 100% Cabernet Franc. Guiberteau maakt bijvoorbeeld een prachtige Saumur van 100% Cabernet Franc. De kenmerkende aroma’s zijn framboos, aardbei maar ook wat meer groenige aroma’s zoals paprika of peper. 

De wijn combineert mooi met gebraden kip of geroosterd varkensvlees. Een ander gerecht waarbij Cabernet Franc goed past is Melanzane. Door de groene aroma’s die sommige Cabernet Francs hebben kan deze wijn ook mooi gecombineerd worden met geroosterde groenten zoals aubergine of paprika.

Syrah (Shiraz): Intense rode wijn voor BBQ en lamsvlees

Syrah of Shiraz, zoals de druif in Australië genoemd wordt, komt het beste tot zijn recht in warme klimaten. In Frankrijk wordt Syrah veel verbouwd in de Rhône waarin de appellaties Hermitage en Côte-Rôtie zeer mooie exemplaren terug te vinden zijn. De Crozes-Hermitage ‘’Labaya’’ van Yves Cuilleron is ook een prachtige wijn van 100% Syrah. 

In de appellatie Chateauneuf-du-Pape wordt Syrah geblend met andere druivensoorten, zoals Grenache, Cinsault en Mourvèdre. Dit levert prachtige Franse rode wijn op. Naast Frankrijk worden er onder andere in Australië prachtige wijnen gemaakt van Syrah. De druif heeft veel tannine en hoge zuren waardoor die beter tot zijn recht komt in warmere klimaten en baat heeft bij houtrijping. 

De kenmerkende aroma’s van Syrah zijn cassis, framboos, ceder, zoethout, en pruim. Door het stevige karakter van de druif kan de wijn perfect gecombineerd worden met eten. Syrah combineert perfect met lamsvlees, maar kan ook goed samen met bijvoorbeeld een gerecht met Chorizo of vlees van de bbq. Over het algemeen zijn het stevige wijnen die vragen om wat intensere gerechten.