Wij drinken zelf graag een wijn uit de Bourgogne en dit is ook terug te zien in ons assortiment. Maar welke gerechten passen het best bij een witte Bourgogne? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de witte Bourgogne wijnen en geven we tips voor de beste wijn-spijs combinaties. In een volgend artikel zullen we dit ook doen voor de rode Bourgogne wijnen.
Waar drink je een witte Bourgogne wijn bij? De beste gerechten om te combineren met witte Bourgogne wijnen
Uiteraard zijn er veel verschillende witte wijnen uit de Bourgogne en zal het dus te kort door de bocht zijn om gerechten te noemen die bij alle witte Bourgognes passen. Daarom verdelen we het onder in verschillende categorieën.
We starten met Bourgogne Aligoté. Deze druif is voor veel mensen minder bekend dan Chardonnay, maar mag in de Bourgogne ook gebruikt worden. De betere domaines maken hier prachtige wijnen mee zoals bijvoorbeeld de Bourgogne Aligoté van Pierre-Yves Colin Morey. Vervolgens zullen we de overige witte bourgognes onderverdelen op basis van niveau.
Wat is Bourgogne Aligoté?
Bourgogne Aligoté is een regionale benaming voor witte wijn, gemaakt van de Aligoté druif, afkomstig uit de wijngaarden binnen de Bourgogne. Zoals eerder genoemd worden er hele mooie wijnen gemaakt met Bourgogne Aligoté. De wijnen zijn over het algemeen iets hoger in zuur en hebben een fris karakter.
Welke gerechten passen het best bij een Bourgogne Aligoté?
Vis is mooi te combineren met deze wijn en dan met name witvis, maar bijvoorbeeld ook Coquilles Saint-Jacques.
Aligoté doet het ook goed bij een kaasfondue. De zuren zijn een goede tegenhanger voor het vettige van de kaas. Geitenkaas en dan specifiek Crottins de Chavignol combineert ook erg goed met deze wijn. Door het frisse karakter en de mooi zuren in een Bourgogne Aligoté is deze ook goed in te zetten als aperitief.
- Witvis
- Coquilles Saint-Jacques
- Kaasfondue
- Geitenkaas (Crottins de Chavignol)
Binnen ons assortiment zijn een aantal mooie Bourgogne Aligoté wijnen terug te vinden waaronder de Bourgogne Aligoté van Pierre-Yves Colin-Morey en de Bourgogne Aligoté van Guilhem et Jean-Hugues Goisot.
Wat is een Bourgogne Blanc of Bourgogne Côte d’Or?
Bourgogne Blanc en Bourgogne Cote d’Or zijn witte wijnen gemaakt van Chardonnay druiven uit regionale appellaties binnen de Bourgogne. Dit houdt in dat de druiven die gebruikt worden in deze wijn uit een groter gebied mogen komen dan bijvoorbeeld een Bourgogne op Village niveau. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een Meursault. Deze wijnen zijn over het algemeen ook wat betaalbaarder en krijgen minder vaak houtrijping. Het is over het algemeen dus een wat lichtere en frissere stijl. Hierdoor passen er andere gerechten bij deze wijnen dan bij bijvoorbeeld een Meursault of Puligny-Montrachet.
Welke gerechten passen het best bij een Bourgogne Blanc of Bourgogne Côte d’Or?
Over het algemeen gaan vis en kip goed samen met Chardonnay. Omdat de houtrijping vaak minimaal is bij een Bourgogne Blanc of Bourgogne Côte d’Or is het belangrijk om niet te zware gerechten uit te zoeken bij de wijn. Witvis met peterseliesaus is bijvoorbeeld een mooie combinatie, maar ook een clubsandwich met bacon, kip en mayonaise combineert mooi. Of gepocheerde zalm met Hollandaise. Een salade met kip en avocado of risotto met zeevruchten past ook goed bij deze wijn, mocht er echter room toegevoegd worden dan raden wij een Chardonnay aan met iets meer houtrijping, zoals bij een Meursault.
- Witvis met lichte sauzen (bijvoorbeeld peterseliesaus)
- Club sandwich
- Gepocheerde zalm met Hollandaise
- Salade met kip en avocado
- Risotto met zeevruchten
In ons assortiment zijn vele Bourgogne Blanc en Bourgogne Cote d’Or wijnen van verschillende topmakers te vinden. Denk hierbij aan de Bourgogne Blanc van Marc Colin, de Bourgogne Côte d’Or van François Carillon of Domaine Michelot.
Wat is een Bourgogne Village? (Bijvoorbeeld Meursault)
Bourgogne Village zijn witte wijnen, gemaakt met Chardonnay druiven, die afkomstig zijn uit specifieke dorpen of gemeenten in de Bourgogne, zoals Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault of Saint-Aubin. De naam van de wijn verwijst simpelweg naar het dorp waar de druiven zijn geteeld. Elk dorp heeft zijn eigen kenmerkende smaak, die te herleiden is naar de ligging en het terroir. Deze ‘Bourgogne Village’ wijnen zijn vaak duurder dan de regionale Bourgognes en kunnen meer complexiteit bieden. Omdat er behoorlijk wat niveauverschil zit tussen de verschillende appellaties op Village niveau gaan we uit van de wijnen uit ons eigen assortiment. Denk bijvoorbeeld aan een Puligny-Montrachet van François Carillon, de wijnen van Etienne Sauzet, een Meursault van Antoine Jobard of Henri Boillot.
Welke gerechten passen het best bij een Bourgogne Village?
Witte Bourgogne Village wijnen combineren perfect met een gerecht als kreeft in botersaus. Een stoofschotel met kip, paddenstoelen en een romige saus is er ook fantastisch bij. Of bijvoorbeeld een gerecht met krab of wilde zalm. Kaas is ook een goede combinatie denk hierbij bijvoorbeeld aan een gerijpte cheddar, Comté, Brie de Meaux, Citeaux of Mont d’Or.
- Kreeft in botersaus
- Stoofschotel met kip, paddestoelen en een romige saus
- Gerechten met krab en wilde zalm
- Gerijpte cheddar, Comté, Brie de Meaux, Citeaux, Mont d’Or
Wat zijn Bourgogne Premier Cru en Grand Cru wijnen?
Dit is het mooiste wat de Bourgogne te bieden heeft. Deze witte wijnen van Chardonnay druiven worden met de grootste aandacht gemaakt en hebben vaak ook redelijk wat houtrijping. De betere domaines zijn echter wel voorzichtig met het gebruik van nieuw eiken om een bepaalde elegantie in de wijn te bewaren. Bourgogne Premier Cru wijnen zijn vaak complexer en verfijnder dan Bourgogne Village wijnen en weerspiegelen het unieke terroir waarop de witte druiven groeien. Bourgogne Grand Cru wijngaarden worden geprezen om hun excellentie en kenmerken zich door complexitiet, ongeëvenaarde diepte en een lang bewaarpotentieel. Dit is een exclusieve selectie aan wijngaarden waaraan geen nieuwe wijngaarden worden toegevoegd. Voorbeelden van deze witte Bourgogne Grand Cru wijngaarden zijn: Corton-Charlemange, Bâtard Montrachet, Criots Bâtard Montrachet, Chevalier Montrachet en Montrachet.
Welke gerechten passen het best bij een Bourgogne Premier Cru en Grand Cru wijn? De ultieme witte Bourgogne wijn-spijs combinaties
In grote lijnen komen deze wijn-spijs combinaties overeen met die bij de Village wijnen, maar omdat de Premier en Grand Cru wijnen nog wat krachtiger zijn kan er net wat meer. Bijvoorbeeld foie gras op brioche, tarbot met een rijke saus, kalfszwezerik met een romige saus, bresse kip met morieljes en witte truffel, maar ook de eerder genoemde kreeft met een botersaus combineert hier prachtig bij.
Qua kaas past hier naast de genoemde kazen bij de Village wijnen (gerijpte cheddar, Comté, Brie de Meaux, Citeaux of Mont d’Or) ook Roquefort nog goed bij.
- Kreeft in botersaus
- Foie gras op brioche
- Tarbot met een rijke saus
- Kalfszwezerik met een romige saus
- Bressekip met morieljes en witte truffel
- Roquefort, gerijpte cheddar, Comté, Brie de Meaux, Citeaux, Mont d’Or
Ook vertegenwoordigen wij namens Qualivin een aantal prachtige witte Bourgogne Premier Cru en Grand Cru wijnen van geweldige wijnmakers. Wat betreft witte Bourgogne Premier Cru wijnen zijn de Chassagne-Montrachet Premier Cru wijnen van Caroline Morey en de Saint-Aubin Premier Cru wijnen van Gérard Thomas hier schitterende voorbeelden van.
In de top van de piramide van de Bourgogne, bevinden zich een aantal witte Bourgogne Grand Cru wijnen, welke je ook terug kunt vinden in ons assortiment. Voorbeelden hiervan zijn de Corton-Charlemange van Pierre Girardin en de Montrachet Grand Cru van Etienne Sauzet. Er wordt van deze wijnen slechts een heel beperkt aantal wijnen per jaar gemaakt en zijn daarom ontzettend schaars en exclusief.
Welke witte Bourgogne wijn schenk ik bij mijn gerecht?
Zoveel wijnen, zoveel gerechten. Twijfel je na dit artikel nog steeds over wat je moet schenken om de beste wijn-spijs combinatie op tafel te zetten? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen voor persoonlijk advies.