Je hebt een mooie fles wijn gekocht en wilt deze nog even wegleggen om verder te laten rijpen, hoe bewaar je deze wijn dan het best?
Belangrijk om te weten is dat wijn gevoelig is voor veranderingen in de omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan temperatuurschommelingen of verandering in luchtvochtigheid.
Het bewaren van wijn
Hier zijn onze beste tips over hoe je het beste wijn kunt bewaren:
1. Temperatuur
De temperatuur van de ruimte waarin wijn bewaard wordt is mogelijk wel het belangrijkste. Veranderingen in temperatuur kunnen de delicate balans van verbindingen verstoren welke de wijn aromatisch en smaakvol maken.
De ideale temperatuur om wijn te bewaren is tussen de 10 en 14 graden waarbij schommelingen in temperatuur zoveel mogelijk voorkomen worden. Dit geldt voor zowel rood, wit als mousserende wijn.
Wanneer het te warm is, kan er een ontwikkeling plaatsvinden wat maderisatie wordt genoemd. Hierbij verandert de wijn in azijn. Dit proces is onomkeerbaar, waardoor de wijn “gekookt” of “gestoofd” wordt en niet meer te drinken is. Daarnaast zijn ook te koude temperaturen problematisch voor de kwaliteit van een wijn. Dit is uiteraard vooral problematisch wanneer wijn in een ruimte wordt bewaard die niet vorstvrij is en daarbij het risico bestaat dat de wijn bevriest.
2. Luchtvochtigheid
Als het te droog is in de ruimte waar wijn bewaard wordt, kunnen de kurken krimpen, waardoor het risico op vroegtijdige oxidatie ontstaat. Er komt dan te veel zuurstof bij de wijn die hierop gaat reageren.
Daarentegen is veel vocht ook niet goed, al is dit vooral slecht voor de etiketten van de wijn. In een hele vochtige kelder zullen eerder schimmels ontstaan. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 80%
3. Licht
Bij voorkeur wordt wijn bewaard in een donkere ruimte. Ultraviolette stralen reageren met de verbindingen in wijn waardoor de wijn aangetast kan worden. Vanwege deze reden kiezen veel wijnmakers voor het gebruik van donkere flessen. Dit beschermt de wijn al gedeeltelijk tegen UV-straling. Wijn in doorzichtige of lichte flessen loopt extra risico om aangetast te worden door UV-straling.
4. Positie
Wijnflessen kunnen het best liggend bewaard worden. Door flessen neer te leggen in plaats van staand te bewaren blijft de kurk vochtig en neemt de kans op uitdrogen van de kurk af. Wanneer de kurk van een wijn uitdroogt is de kans dat de wijn met te veel zuurstof in aanraking komt groter.
Tevens wil je voorkomen dat de wijn wordt blootgesteld aan te veel trillingen. Trillingen kunnen de flessen tot op zekere hoogte door elkaar schudden, het sediment rond laten bewegen en zelfs warmte en wrijving binnen in de fles creëren. De moleculaire structuur van de wijn kan veranderen als de wijn blootgesteld wordt aan te veel trillingen. In de betere klimaatkasten wordt hier ook rekening mee gehouden en worden trillingen zoveel mogelijk tegengegaan.
5. Geuren
Wijn “ademt” door zijn kurken. “Vreemde geuren uit een kamer of een garage kunnen in de loop van de tijd in een fles komen en de smaken en aroma’s van de wijn echt beïnvloeden.” Hou hier dus rekening mee bij het kiezen van de ruimte waar de wijn bewaard wordt of bij het kiezen van een goede plaats voor bijvoorbeeld een klimaatkast.
Het grootste deel van de wijn die geproduceerd wordt is niet gemaakt om jaren weg te leggen. Deze wijn moet uiteraard niet blootgesteld worden aan te extreme omstandigheden, maar het kan minder snel kwaad als deze bijvoorbeeld op iets hogere temperatuur bewaard is of wat UV-straling heeft gehad. Het bewaren van deze wijn komt iets minder nauw.
Voor bewaarwijnen, een groot deel van ons assortiment kan nog jaren mooi rijpen, is het belangrijk om de bovenstaande punten zo goed mogelijk in acht te nemen. Helaas hebben de meeste huizen in Nederland geen wijnkelder onder het huis, maar gelukkig is er een ruime keuze aan wijnbewaarkasten/klimaatkasten te koop waarin wijn op zeer goede wijze bewaard kan worden. Onze tip is om voor een klimaatkast met wat meer capaciteit te gaan, omdat de ervaring leert dat ze sneller gevuld zijn dan vooraf gedacht.
Wijn bewaren in een wijnklimaatkast
Wijnklimaatkasten zijn in veel verschillende varianten te koop. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om te weten dat alle wijn (rood, wit, mousserend en dessertwijn) het beste bewaard kan worden tussen de 10 en 14 graden Celsius. Voor het bewaren van wijn op langere termijn is 1 temperatuurzone dus voldoende. Een extra zone kan wel een mooie toevoeging zijn om rode wijn bijvoorbeeld op de perfecte temperatuur te kunnen serveren (afhankelijk van het type rode wijn tussen de 15 en 18 graden).
Onze wijnen die prachtig kunnen ouderen
In ons assortiment hebben wij een aantal wijnen die prachtig kunnen ouderen waaronder de Chablis Grand Cru wijnen die over het algemeen na 10 jaar hun top bereiken. Daarnaast hebben we ook een breed aanbod aan Bourgogne wijnen met een mooi ouderingspotentieel, waaronder de wijnen van Etienne Sauzet. Deze wijnen staan erom bekend tijd nodig te hebben om hun volledige potentieel te bereiken. De Premier Cru wijnen hebben zeker 10 jaar nodig om volledig tot hun recht te komen. De prachtige Châteauneuf-du-Pape van Château de Beaucastel staat er ook om bekend fantastisch te kunnen ouderen. Mocht u twijfels hebben over het laten ouderen van wijn of voor een specifieke wijn uit ons assortiment willen weten hoe lang deze weggelegd kan worden, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Very interesting information!Perfect just what I
was searching for!