Wijn en spijs

Welke gerechten passen het beste bij Chablis?

Chablis wijn en spijs

Binnen deze blog gaan we de culinaire wereld van Chablis verkennen! Of je nu een beginner bent in de wereld van wijn of een doorgewinterde liefhebber, wij helpen je de perfecte gerechten te vinden voor elke Chablis-ervaring. Van de frisse en levendige Petit Chablis tot de complexe en elegante Chablis Grand Cru, elke wijn heeft zijn eigen unieke karakter en vraagt om bijpassende gerechten om de smaak optimaal tot zijn recht te laten komen. Lees verder om te ontdekken welke gerechten het beste samengaan met deze prachtige wijnen en laat je inspireren voor je volgende culinaire avontuur!

Wat is Chablis?

Chablis bevindt zich in het meest noordelijke deel van de Bourgogne, een regio die beroemd is om zijn uitmuntende wijnen. Chablis is niet alleen een pittoresk dorp, maar ook de naam van een appellatie die volledig is gewijd aan de verfijnde Chardonnay-druif. Dankzij het koele klimaat in Chablis hebben de wijnen een bijzonder frisse en levendige stijl die ze onderscheidt van andere Chardonnay-wijnen.

De bodem in Chablis bestaat voornamelijk uit een bijzondere mix van kalk, klei en fossielen, bekend als “Kimmeridgien”. Deze unieke bodemstructuur is een overblijfsel van een tijdperk waarin de grond van Chablis bedekt was door een prehistorische zee. De combinatie van deze specifieke bodem en het koele klimaat geeft Chablis-wijnen hun kenmerkende karakter, dat wereldwijd wordt gewaardeerd.

Chablis-wijnen staan bekend om hun frisse aroma’s van groene appel en citrus, hun hoge zuurgraad en uitgesproken mineraliteit. Deze eigenschappen maken de wijnen niet alleen geliefd bij kenners, maar ook bij iedereen die geniet van een verfijnde, verfrissende wijn.

Petit Chablis tot aan Chablis Grand Cru

Binnen deze iconische wijnstreek vind je een rijke diversiteit aan wijngaarden, elk met zijn eigen unieke karakter en kwaliteit. De wijngaarden van Chablis worden onderverdeeld in verschillende gradaties: van de frisse en toegankelijke Petit Chablis, de karaktervolle Chablis, de verfijnde Chablis Premier Cru tot de prestigieuze en complexe Chablis Grand Cru.

Elke gradatie weerspiegelt de nuances van het terroir, variërend van de hoogte en ligging van de wijngaarden tot de subtiele verschillen in bodemtype en microklimaat. In deze blog verkennen we de kenmerken van deze wijngaarden en hoe ze de unieke smaakprofielen van de Chablis-wijnen beïnvloeden, zodat je optimaal kunt genieten van wat deze bijzondere regio te bieden heeft.

Welke gerechten passen er het beste bij een Petit Chablis en Chablis?

Petit Chablis en Chablis worden over het algemeen gerijpt op RVS-vaten. Het is een frisse stijl met hoog zuur en flink wat mineraliteit. Hierdoor zijn deze wijnen mooi in te zetten als aperitief, maar zeker ook goed te combineren met bijpassende gerechten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan oesters, misschien wel de bekendste wijn-spijs combinatie als het over Chablis gaat. Maar ook frisse salades, rauwe visgerechten, mosselen en garnalen zijn perfect te combineren met een Petit Chablis of Chablis.

Daarnaast valt het ook mooi te combineren met kazen zoals geitenkaas, Gruyère of Gouda. De (Petit) Chablis wijnen kunnen het beste bewaard worden tussen de 8 en 10 graden.

Welke gerechten passen er bij een Chablis Premier Cru?

Chablis Premier Cru wijnen verschillen behoorlijk van een Chablis of Petit Chablis. Dit komt onder andere door de expositie van de wijngaard ten opzichte van de zon waardoor een Premier Cru wijngaard over het algemeen meer zonuren krijgt.

Tevens zijn de Premier Cru wijngaarden geselecteerd op hun uitzonderlijke bodem en wordt er vaak gebruik gemaakt van houtrijping. Daarnaast laat de wijnmaker over het algemeen gezien de Premier Cru en Grand Cru wijnen net iets langer rijpen in de wijnkelder. Door deze verschillen passen er bij een Chablis Premier Cru wijn net iets andere gerechten dan bij bijvoorbeeld een Petit Chablis.

Denk hierbij aan gebakken coquilles Saint-Jacques of krab uit de oven. Gerechten met vis zoals tarbot, tong, paling en heilbot zijn ook zeer goed te combineren met een Chablis Premier Cru. Ook gerechten uit de Japanse keuken vormen vaak ook een goede combinatie. Denk hierbij aan sushi of sashimi van zalm of tonijn.

Indien u gevogelte wilt serveren bij een Chablis Premier Cru is geroosterde kip of bijvoorbeeld parelhoen een goede keuze. Net zoals bij een (Petit) Chablis zijn ook bepaalde kazen mooi te combineren. Kies in dat geval voor Epoisses of Soumaintrain.

Welke gerechten passen er bij een Chablis Grand Cru?

De Chablis Grand Cru wijnen zijn over het algemeen complexer en voller van smaak dan de eerder benoemde Chablis wijnen.

Hierdoor zijn de gerechten die erbij passen net iets anders dan bij bijvoorbeeld een Petit Chablis of een Chablis Premier Cru. Een Grand Cru kan mooi gecombineerd worden met zeevruchten (gebakken coquilles Saint-Jacques), zalm, tarbot, paling, wit vlees en risotto met champignons.

De combinatie van deze gerechten met een roomsausje pakt vaak erg goed uit. Oudere Chablis Grand Cru wijnen gaan goed samen met gerechten met een uitgesproken umami smaak, zoals geroosterde kip met knapperige huid, eekhoorntjesbrood of gerijpte Comté/gerijpte Gouda.

Kortom: Waar schenk je een Chablis bij?

Hier is een overzicht van gerechten die goed passen bij de verschillende gradaties Chablis-wijnen:

 1. Petit Chablis & Chablis:
  • Frisse salades met geitenkaas
  • Zeevruchten zoals garnalen en oesters
  • Lichte, citrus gebaseerde visgerechten
 1. Chablis Premier Cru:
  • Gebakken of gegrilde schaal- en schelpdieren zoals coquilles en kreeft
  • Gerechten met champignons, zoals risotto of pasta
  • Gegrilde of gestoomde witvis zoals kabeljauw of tong
  • Sushi en sashimi
  • Kazen zoals Epoisses of Soumaintrain
 1. Chablis Grand Cru:
  • Romige visgerechten zoals zalm in een witte wijnsaus
  • Luxe visgerechten zoals tarbot of zeeduivel
  • Gebraden gevogelte zoals parelhoen of kwartel
  • Gerechten met truffel of andere rijke, aardse smaken
  • Rijpe kazen zoals Comté en gerijpte Gouda

Deze gerechten complementeren de unieke smaakprofielen van de verschillende Chablis-wijnen, waardoor je optimaal kunt genieten van hun frisheid, mineraliteit en complexiteit. In onze webshop is er een ruime keuze voor wijn uit Chablis van verschillende makers. Ons Chablis assortiment bevat Petit Chablis tot aan Chablis Grand Cru wijnen waardoor u voor elk gerecht een passende wijn kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *