François Carillon

Het domaine François Carillon is opgericht in 2010. De familie Carillon heeft een zeer lange geschiedenis in het wijnmaken die teruggaat tot de 16e eeuw. Francois Carillon is gelegen in het hart van Puligny-Montrachet en heeft ongeveer 16 hectare aan wijngaard in zijn bezit verspreid over verschillende dorpen zoals Puligny-Montrachet, Chassange-Montrachet en Saint-Aubin. Hoewel de nadruk ligt op het maken van witte wijn worden er ook een aantal mooie rode wijnen geproduceerd. 

De familie Carillon verbouwt al bijna 500 jaar druiven in Puligny-Montrachet. Oude geschreven bronnen gevonden in Puligny vertellen over het leven en werk van Jean Carillon in 1520. Zijn familie bleef actief in de wijnbouw tot aan de phylloxera-crisis, die plaatsvond in de late negentiende eeuw. Prosper en Jeanne Carillon moesten de streek toen verlaten en in Parijs gaan werken om in hun behoeften te voorzien, maar keerden al snel terug uit liefde voor het land en de wijnbouw. Het hele landgoed werd na de Eerste Wereldoorlog opnieuw beplant. In de jaren zestig werden polyculuur en veeteelt opgegeven ten gunste van bijna exclusieve teelt van Chardonnay door Louis Carillon. François begon in 1988 voor de familiewijngaarden te zorgen en werkte samen met zijn vader Louis en broer Jacques tot 2010, toen het landgoed werd verdeeld tussen de twee broers. Zijn broer Jacques Carillon maakt ook fantastische wijn! 

Om de best mogelijke druiven te krijgen, is François nauw betrokken bij een nauwkeurige en milieuvriendelijke aanpak van wijnbouw. De wijnstokken worden daarom zo natuurlijk mogelijk beheerd. Sinds 1992 worden onkruiden in alle wijngaarden verwijderd door ploegen met de tractor of paard, en er wordt geen onkruidverdelger gebruikt. Respect voor het milieu en levende organismen is iets waar François diep in gelooft. Er worden alleen producten van natuurlijke oorsprong gebruikt, en alleen wanneer dat nodig is. Bovendien, in plaats van de wijnstokken te verbranden, worden ze verwerkt tot kleine snippers, compost en verspreid in de wijngaarden. Samen met paardenmest verrijken ze de bodem zonder chemische meststoffen te gebruiken. Het snoeien van de wijnstok gebeurt handmatig (snoeien volgens het Guyot-systeem) en de opbrengsten worden strikt gecontroleerd De druiven worden elk jaar met de hand geoogst. 

Het domaine François Carillon produceert wijn in verschillende appellaties, verspreid over de dorpen Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Onder deze appellaties bevinden zich 9 Premiers Cru wijngaarden (2 in Saint-Aubin, 3 in Chassagne-Montrachet en 4 in Puligny-Montrachet), 4 village wijnen (3 in Puligny-Montrachet en 1 in Chassagne-Montrachet), en 4 regionale wijnen (2 Bourgogne Chardonnay, 1 Bourgogne Aligoté en 1 Bourgogne Pinot Noir).