Domaine Dagueneau

Het verhaal van dit iconische wijndomein begint in 1982, toen Didier Dagueneau, zoon van wijnbouwers, besloot zijn eigen domein te creëren in Saint Andelain. Zijn aanpak was destijds origineel: een benadering per perceel om Pouilly-Fumé te produceren die het unieke terroir weerspiegelt. Nieuwsgierig en open van geest, was Didier Dagueneau een pionier die zich stortte op talrijke experimenten (biologische wijnbouw, vinificatie zonder sulfiet, inheemse gisten…). Vooruitstrevend en zich ontworstelend aan rigide tradities bouwde hij aan zijn naam met zijn iconische cuvées (Silex, Pur Sang, Mont Damné, Astéroïde, etc.).

Na zijn overlijden in 2008 nam zijn zoon Louis-Benjamin het wijnmaken over. Met veel passie en talent lukt het ook hem om geweldige wijnen te maken. Hier zijn de opbrengsten opzettelijk laag, het werk in de wijngaard is zeer intensief (1 werknemer per hectare, ver boven de standaard), de oogst gebeurt met de hand, in geperforeerde kratten, bij optimale rijpheid. Het gebruik van gisten die op hun wijngaard zijn geselecteerd, strakke bezinkingsmethoden en lange rijping sur lie zonder overheveling blijven de basis van een absolute zoektocht naar de expressie van Sauvignon Blanc, versterkt door een nauwkeurige rijping op hout, in vaten met een groter volume dan barriques, de zogenaamde “cigares” (320 l) waar Dagueneau bekend mee is geworden of “tonnes” (600 l).

Een geheel van details en precisie dat Louis-Benjamin in staat stelt de meest pure expressie van Sauvignon Blanc te behouden. Geduld wordt beloond bij de wijnen van Dagueneau. Open de flessen niet te jong.