Bardiau

De familie Bardiau maakt al sinds 5 generaties wijn. De wijngaarden zijn gelegen in Verpillières-sur-Ource en in Champignol-lez-Mondeville, in het zuiden van de Côte Des Bar. De Côte Des Bar is het zuidelijkste deel van de Champagnestreek en ligt relatief dichtbij de Bourgogne. Bardiau beschikt over 2,7 hectare aan wijngaarden. De productie is dus gelimiteerd. Van de meeste cuvées worden niet meer dan 2000 flessen per jaar gemaakt.

Het domaine is ontstaan uit het huwelijk tussen Jean Luc Bardiau en Véronique Doussot, beiden afstammelingen van wijnmakersfamilies. In 2015 is Jérémy, de zoon, na oenologiestudies en gepassioneerd door zijn terroir begonnen met het vinificeren van zijn druiven en het creëren van het merk Champagne Bardiau. Voor die tijd werden de druiven verkocht aan andere champagnemakers.

Het doel van Jérémy was om een modern Champagnehuis te creëren dat gericht is op excellentie, dat de diversiteit, kwaliteit en expressie van zijn terroirs kan laten zien.

Maar liefst 70% van de wijngaarden is beplant op een bodem van Portlandien gesteente, wat vrij zeldzaam is in de Champagne. Dit type kalkrijke bodem brengt finesse, complexiteit en mineraliteit in de Pinot Noir en Chardonnay. De overige 30% van de bodems stammen uit het Kimmeridgien-tijdperk, wat gebruikelijker is voor de champagnestreek . Dit zijn meer kleiachtige en diepere bodems die meer rondheid en generositeit toevoegen. De mozaïek van percelen stelt Bardiau in staat om wijnen van grote complexiteit te produceren met een opmerkelijk aromatisch palet.

Bardiau maakt op dit moment 4 verschillende champagnes. Een rosé champagne, een Blanc de Blancs (100% Chardonnay), een Blanc de Noirs (100% Pinot Noir) en een brut die bestaat uit een blend van Chardonnay en Pinot noir.