Château de Beaucastel

Château de Beaucastel van de Familie Perrin is misschien wel het bekendste wijnhuis uit de Rhône. Het Château bezit ongeveer 100 hectare aan wijngaarden waarvan 75% gebruikt wordt voor het maken van de Châteauneuf-du-Pape en 25% voor het maken van de Côtes du Rhône, genaamd Coudoulet de Beaucastel. Dit zijn zowel rode als witte wijnen. Château de Beaucastel is één van de weinige makers die alle druiven gebruikt die toegestaan zijn binnen de appellatie. Dit zijn: Mourvedre, Grenache, Syrah, Cinsault, Vaccarese, Counoise, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc en Roussanne.

Sinds 1974 wordt er biodynamisch gewerkt bij het château. Hiermee is het Château de Beaucastel één van de voorlopers. Elk jaar worden alle 13 genoemde toegestane druiven gebruikt voor het maken van de bekende Châteauneuf-du-Pape. De filosofie tijdens het maken van de wijn is om het houtgebruik niet te laten overheersen en de druiven en het terroir centraal te stellen. Het doel is om een wijn te maken die bestaat uit een combinatie van kracht, structuur, elegantie en frisheid.

Alle druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig gesorteerd bij aankomst in de wijnkelder. Alleen de beste druiven worden gebruikt. Alle druiven worden ontsteelt. Alle 13 druivensoorten worden apart gevinifieerd om het karakter en de specifieke aroma’s te behouden. Vervolgens is het aan de wijnmaker om de perfecte blend samen te stellen. Deze kennis omtrent dit proces is binnen de familie van generatie op generatie doorgegeven. Een Châteauneuf-du-Pape van Château de Beaucastel rijpt een jaar op vat en vervolgens nog een jaar op fles, voordat die het wijnhuis mag verlaten. Naast de Châteauneuf-du-Pape maakt Château de Beaucastel in de beste oogstjaren ook de “Hommage a Jacques Perrin”. Dit is het beste wat het wijnhuis te bieden heeft en tevens één van de beste binnen de appellatie Châteauneuf-du-Pape.