Wijn en spijs

Wat eet je bij Sauternes? De beste wijn-spijscombinaties

Sauternes wijn-spijscombinaties

Welke gerechten passen goed bij Sauternes?

In deze blog gaan we dieper in op Sauternes. Sauternes is een appellatie voor zoete wijn, welke gelegen is in Bordeaux (Frankrijk). Deze zoete wijn is misschien de bekendste dessertwijn ter wereld, maar wist je dat Sauternes ook goed met hartige gerechten te combineren is?

Wat betekent Sauternes en hoe wordt het gemaakt?

Sauternes is een beroemde zoete dessertwijn afkomstig uit de Bordeaux regio in Frankrijk. Deze wijn wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door de edele rotting, een schimmel die de druiven uitdroogt en hun suikerconcentratie verhoogt, wat resulteert in de kenmerkende zoete en complexe smaak. Door natuurlijke omstandigheden van ochtendnevel en warme middagen ontstaat edele rot of zoals de Fransen zeggen “Pourriture noble”. Dit wordt veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea. Deze schimmel zorgt voor gaatjes in de druivenschil waardoor het vocht uit de druiven loopt en de suikers en aroma’s in de druif nog geconcentreerder worden.

Het plukken van deze druiven is een enorm arbeidsintensief proces en gebeurt vaak tussen september en november. Wekenlang gaan plukkers de wijngaarden in om alleen de druiven te plukken die aangetast zijn door botrytis. Omdat vaak niet alle druiven aan een tros aangetast zijn wordt er druif voor druif geplukt. Na het plukken worden de druiven geperst en bij de betere domeinen, zoals Château Suduiraut en het wereldberoemde Château d’Yquem, vindt de rijping plaats in eikenhouten vaten. Afhankelijk van de jaargang wordt bepaald hoe groot het gedeelte nieuwe eikenvaten is. De wijnen rijpen tot wel 36 maanden op vat alvorens ze op de fles gaan.

Welke druiven worden gebruikt voor Sauternes?

Sauternes kan worden gemaakt van drie verschillende druivenrassen namelijk Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle:

  • Sémillon is de belangrijkste druif en geeft de wijn zijn rijke, volle body en smaken van tropisch fruit.
  • Sauvignon Blanc voegt een frisse zuurgraad toe, met tonen van grapefruit en limoen.
  • Muscadelle draagt bij aan de aromatische complexiteit van de wijn, met florale en kruidige nuances

De twee eerstgenoemde druivenrassen worden het meest gebruikt voor Sauternes.

Hoe smaakt een Sauternes?

Een Sauternes heeft een rijke en complexe smaak die vaak wordt omschreven als een harmonieus samenspel van zoetheid, frisheid en zuurgraad. Het unieke productieproces resulteert in een rijke, complexe smaak met tonen van honing, abrikoos, en citrusvruchten, aangevuld met subtiele hints van vanille en kruiden. De edele rotting geeft de wijn een unieke diepte en intensiteit, waardoor elke slok een nieuwe laag van smaken onthult. De balans tussen zoetheid, frisheid en zuurgraad maakt Sauternes een verfijnde en veelzijdige wijn, perfect om te combineren met verschillende gerechten.

Waar drink je Sauternes bij?

Sauternes is een veelzijdige dessertwijn die uitstekend samengaat met verschillende gerechten. Hierbij een mooie opsomming van een aantal perfecte wijn-spijscombinaties voor Sauternes.

  • De meest bekende combinatie is bij een dessert zoals een cheesecake, crème brulee of een tarte tatin, maar ook de combinatie met foie gras is erg bekend. De combinatie van complexiteit, zoetheid en tegelijkertijd een mooie zuurgraad maakt dat het goed samengaat met deze gerechten.
  • Oesters combineren ook erg goed met Sauternes. De zoetheid van de wijn is een mooie tegenhanger voor het zilte/zoutige karakter van de oesters.
  • Thaise gerechten, waaronder Pad Thai, combineren ook erg mooi met Sauternes. Vooral gerechten waarin pepers en citroengras dominant zijn matchen goed. De restsuikers in de Sauternes vormen een mooie tegenhanger voor de pittigheid.
  • Een mooie kaas/borrelplank is ook een geweldige combinatie. Denk hierbij aan kazen zoals Roquefort en Bleu d’Auvergne. Daarbij gaan vleeswaren, zoals parmaham of ibericoham ook geweldig samen met een Sauternes. Dit komt doordat het zoute een mooie tegenhanger is van het zoete in de dessertwijn.

Mocht u nog twijfelen over een gerecht of ingrediënt kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij denken graag mee over wijn-spijscombinaties.