In deze blog gaan we dieper in op de wijnen in de Rhônestreek. In de Rhônestreek wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Maar welke druiven worden er in de Rhône verbouwd? En wat zijn de beste appellaties en wijnhuizen in de Rhône? Het antwoord op deze vragen lees je hieronder.
Welke wijnen worden er in de Rhônestreek gemaakt?
De Rhônestreek, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, staat bekend om zijn diverse en hoogwaardige wijnen. Deze wijnregio is verdeeld in twee hoofdgebieden: de noordelijke Rhône en de zuidelijke Rhône, elk met hun eigen unieke kenmerken en druivensoorten. In de noordelijke Rhône, ook wel Rhône Septentrionale genoemd, domineren de rode wijnen. De zuidelijke Rhône, of Rhône Méridionale, produceert een grotere variëteit aan wijnen. De Rhônestreek staat ook bekend om zijn uitstekende roséwijnen, vooral uit de regio’s Tavel en Lirac. Daarnaast worden in de Diois-streek mousserende wijnen zoals Clairette de Die geproduceerd. Deze diversiteit aan wijnen maakt de Rhônestreek tot een van de meest veelzijdige en gewaardeerde wijnregio’s ter wereld.
Waar in Frankrijk ligt de Rhônestreek?
De Rhône is een rivier die stroomt in het zuidoosten van Frankrijk. Langs deze rivier wordt al duizenden jaren wijn gemaakt. De Rhônestreek is misschien wel het oudste wijngebied van Frankrijk. Het wijngebied start net onder Vienne en loopt door tot onder Avignon. Het wijngebied is bijna 200 kilometer lang en omvat 80.000 hectare aan wijngaard.
Welke druiven worden er gebruikt in de Rhône?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bourgogne worden er in de Rhône veel verschillende druiven gebruikt en bestaan veel wijnen uit een blend van verschillende druivenrassen. Er wordt in de Rhônestreek voornamelijk rode wijn gemaakt, maar er komen ook prachtige witte wijnen en rosé vandaan. In de Rhône worden meer dan 20 druivensoorten gebruikt om wijn te maken. Wij zullen ons richten op de belangrijkste en meest voorkomende.
Syrah
De Syrah druif staat vooral veel aangeplant in het noordelijke deel van de Rhône. Syrah heeft een dikke schil die rijk is aan kleurstoffen en tannine en het beste groeit op bodems van graniet. Kenmerkende aroma’s voor Syrah zijn viooltjes, kersen, zwarte peper, zoethout, bosbessen, chocolade, zwarte olijven maar ook tabak of leer. De druif levert stevige rode wijnen op die over het algemeen mooi kunnen ouderen.
Grenache Noir
Grenache (Noir) is de druif die het meeste is aangeplant in de zuidelijke Rhône. Deze druif wordt vaak gebruikt in blends. Eén van de bekendste blends is misschien wel de GSM-blend bestaande uit Grenache, Syrah en Mourvedre. Grenache heeft een dunne schil en kan goed tegen droogte, in een blend zorgt Grenache met name voor body en fruitigheid. Door de dunne schil heeft Grenache wat lichtere tannine en kleur. De rijpe Grenache druiven bevatten hoge suikergehaltes wat zorgt voor hoge alcoholpercentages in de wijn. Tijdens de gisting worden deze suikers namelijk omgezet in alcohol. De Grenache druif wordt ook regelmatig gebruikt om rosé van te maken.
Viognier
Viognier is de belangrijkste witte druif in de Noord-Rhône. Deze druif kenmerkt zich door zijn rijkheid en aroma’s van perzik, abrikoos, bloemen en in sommige gevallen zelfs honing. Van deze druiven worden monocepages gemaakt, maar hij kan ook toegevoegd worden in blends. In de Rhône wordt deze druif zelfs geblend met rode druiven. Daarover later meer.
Rousanne
Rousanne is een witte druif welke vaak wordt geblend met Marsanne. Echter, er zijn ook prachtige voorbeelden van wijnen die gemaakt worden van 100% Rousanne, zoals deze Rousanne Vieilles Vignes van Château de Beaucastel. Dit is één van de mooiste witte wijnen die gemaakt wordt in de Rhône. Rousanne geeft aroma’s van perzik, honing en kruiden. Deze druif staat voornamelijk in de noordelijke Rhône aangeplant.
Marsanne
Zoals eerder genoemd wordt Marsanne vaak geblend met Rousanne. Voornamelijk in het noordelijke deel van de Rhône worden hier prachtige witte wijnen van gemaakt. Een mooi voorbeeld van een schitterende wijn, gemaakt van 100% Marsanne is de Saint-Peray “Lieu-Dit Biousse’’ van Yves Cuilleron. Marsanne zorgt in de blend voor body en structuur. De kenmerkende aroma’s zijn citrus, honing, bloemig en amandel. Deze druif staat voornamelijk in de noordelijke Rhône aangeplant.
Grenache Blanc
Grenache Blanc is een witte druif welke voornamelijk aangeplant staat in het zuidelijk deel van de Rhône en kan goed tegen warmte, droogte en wind. Vaak wordt deze druif gebruikt in een blend. De kenmerkende aroma’s zijn appel, steenfruit, citrusvruchten en soms licht bloemig.
Zoals eerder geschreven staan er in de Rhône meer dan 20 druivensoorten aangeplant. Dit zijn er teveel om hier te benoemen. Daarom is ervoor gekozen de belangrijkste uit te lichten.
Wat zijn de bekendste appellaties in de Rhônestreek?
De Rhône heeft een aantal wereldberoemde appellaties, waaronder Hermitage en Châteauneuf-du-Pape. Een aantal andere bekende appellaties zijn Condrieu, Côte Rôtie, Saint-Joseph en Crozes-Hermitage en natuurlijk de Côtes du Rhône. We zullen er een aantal verder uitlichten.
Hermitage
Deze beroemde appellatie ligt in het noorden van de Rhône. Er worden zowel witte als rode wijnen gemaakt van topniveau. De terrasvormige wijngaarden behoren tot de steilste ter wereld en zijn gelegen direct aan de rivier de Rhône. De wijn die hier gemaakt worden kunnen over het algemeen zeer mooi ouderen (zowel wit als rood). De druiven die hier de hoofdrol spelen zijn voor de rode wijnen Syrah (hoewel dit tot 15% mag worden aangevuld met de witte druiven Rousanne en Marsanne) en voor de witte wijnen Rousanne en Marsanne.
Crozes-Hermitage
De wijnregio Crozes-Hermitage is een van de meest prominente appellaties in de noordelijke Rhône-vallei in Frankrijk. Deze regio, gelegen aan de oostelijke oever van de Rhône, omringt de beroemde Hermitage appellatie en beslaat een aanzienlijk groter gebied. Crozes-Hermitage staat bekend om zijn rode wijnen van de Syrah druif, die vaak worden geprezen om hun levendige fruitaroma’s en toegankelijkheid. Een mooi voorbeeld van een Crozes-Hermitage, gemaakt van Syrah druiven, is de Crozes-Hermitage Labaya van Yves Cuilleron. Naast rode wijnen produceert de regio ook witte wijnen van Roussanne en Marsanne druiven. De wijngaarden profiteren van een gunstig mesoklimaat en diverse terroirs, wat bijdraagt aan de complexiteit en rijkdom van de wijnen. Met een jaarlijkse productie van ongeveer 7,5 miljoen liter is Crozes-Hermitage een belangrijke speler in de wijnwereld.
Condrieu
In de appellatie Condrieu draait het volledig om Viognier. Condrieu ligt in het noordelijke deel van de Rhône. De wijngaarden zijn zeer stijl waardoor ze alleen handmatig bewerkt kunnen worden. De ondergrond bestaat voornamelijk uit graniet. De wijnen bestaan bekend om de intense aroma’s van perzik, bloemen en mooie mineraliteit. Vaak ondergaat Condrieu rijping op hout. De betere Condrieu zoals bijvoorbeeld die van Yves Gangloff kan heel mooi ouderen.
Côte Rôtie
Côte Rôtie bevindt zich ook in het noorden van de Rhônestreek. Er moet minimaal 80% Syrah gebruikt worden volgens de regels van de appellatie. Aan de Syrah mag uitsluitend Viognier toegevoegd worden tot maximaal 20% van de wijn. Binnen de appellatie wordt er nog onderscheid gemaakt tussen de de Côte Brune (ten noorden van het plaatsje Ampuis) en de Côte Blonde (ten zuiden van Ampuis). Over het algemeen is de bodem in de Côte Brune rijk aan klei en ijzer. De wijnen zijn tanninerijk, gestructureerd en hebben vaak tijd nodig om op dronk te komen. De bodem uit de Côte Blonde bevat over het algemeen minder klei en ijzer en brengt wat elegantere wijnen voort die ook eerder op dronk zijn. Over het algemeen kunnen wijnen uit de Côte Rôtie zeer goed ouderen.
Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape is mogelijk wel de bekendste appellatie in de Rhône. Bekend van onder andere de sleutels die op de flessen afgebeeld staan. Châteauneuf-du-Pape is gelegen in het zuidelijke deel van de Rhône en hier worden zowel rode als witte wijnen van hoog niveau gemaakt. De wijnen kunnen over het algemeen zeer goed ouderen. Château de Beaucastel is één van de topproducenten in dit gebied en maakt zowel witte als rode wijnen die uitzonderlijk goed zijn. De Châteauneuf-du-Pape van dit Château kan makkelijk 10 tot 20 jaar rijpen. Naast Château de Beaucastel zijn er nog vele andere mooie wijnhuizen binnen de appellatie, zoals Domaine de la Janasse en het wereldberoemde Château Rayas.
Binnen de appellatie Châteauneuf-du-Pape mogen in totaal 13 druivenrassen gebruikt worden namelijk: Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Syrah, Muscardin, Counoise, Clairette, Bourboulenc Vaccarèse, Terret Noir, Roussanne, Picpoul en Picardan. In de praktijk spelen voor de rode wijnen de Syrah, Mouvedre en de Grenache Noir de hoofdrol en voor de witte wijnen de Rousanne.
Côtes du Rhône
Côtes du Rhône is één van de grootste wijnproductiegebieden van Frankrijk. De kwaliteit kan hierdoor ook erg uiteenlopen. Meer dan 95% van de totale productie is gericht op het maken van rode wijn. Doordat het gebied zo groot is en van noord naar zuid loopt zijn er veel verschillen in ondergrond en klimaat. Ons advies is om bij een Côtes du Rhône te kiezen voor een wijn van een goed aangeschreven wijnhuis, bijvoorbeeld Château de Beaucastel of Domaine de la Janasse. De Coudoulet de Beaucastel Côtes-du-Rhône van Château de Beaucastel is hier een mooi voorbeeld van.
De Rhône is dus een zeer veelzijdig wijngebied met grote verschillen tussen het noordelijk en zuidelijke deel, maar ook tussen de verschillende appellaties. Mocht u naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben over de Rhône kunt u altijd contact met ons opnemen.