Domaine Vincent Girardin is gevestigd in Meursault, in de Côte de Beaune in Bourgogne. In 1980, op 19-jarige leeftijd, besloot Vincent Girardin zelfstandig te worden. Hij begon met twee hectare wijngaarden die hij van zijn ouders had geërfd. Al snel werd de kwaliteit van zijn wijnen wereldwijd erkend, waardoor hij zijn activiteiten kon uitbreiden. Hij richtte zich voornamelijk op de grote witte en rode wijnen van de Côte de Beaune, waaronder Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin, Santenay, Savigny-lès-Beaune, Aloxe-Corton, Volnay en Pommard. Op dit moment verzorgt keldermeester Eric Germain de productie van alle wijnen, voor een groot deel van druiven van eigen wijngaarden en deels met gekochte druiven
De Volnay Premier Cru Les Santenots wordt gemaakt van 85 jaar oude Pinot Noir-stokken, gelegen in de appellatie Meursault, maar geclassificeerd als “Volnay Santenots” voor rode wijnen. Na een lichte kneuzing en ontsteling worden de druiven in roestvrijstalen tanks geplaatst. Na een koude maceratie van enkele dagen vindt de actieve fermentatiefase plaats onder gecontroleerde temperaturen. Tijdens deze periode wordt de wijn regelmatig overgepompt en/of ondergedompeld. Na de pneumatische persing rijpt de wijn in eikenhouten vaten, waarvan ongeveer 30% nieuw is. Voor deze wijn duurt de rijping 15 maanden, waarin ook de malolactische fermentatie plaatsvindt. Eén maand voor het bottelen wordt de wijn uit de verschillende vaten samengevoegd in tanks. Afhankelijk van het oogstjaar kunnen kleine aanpassingen in de werkwijze worden gedaan. Het bottelen vindt plaats volgens de maankalender.
De wijn onthult kruidige aroma’s in de neus. In de mond komen verfijnde tonen van rood fruit, zoals kers naar voren, aangevuld met zoete specerijen zoals kaneel. Deze wijn heeft een mooie, geïntegreerde structuur met veel volume. Hij is weelderig en complex van smaak. Perfect te combineren met fijne rode vleessoorten, gevogelte en gerechten in rode-wijnsaus, zelfs met een lichte kruidigheid. Ook heerlijk bij kazen zoals Brie, Chaource en Reblochon. Serveertemperatuur: 14°C.
Over deze wijn
Druif |
Pinot Noir |
---|---|
Inhoud |
75 cl |
Jaar |
2020 |
Land |
Frankrijk |
Regio |
Bourgogne |
Wijnhuis |
Domaine Vincent Girardin |